Szczupakowe forum
Grudzieñ 22, 2024, 08:55:21 *
Witamy, Go¶æ. Zaloguj siê lub zarejestruj.

Zaloguj siê podaj±c nazwê u¿ytkownika, has³o i d³ugo¶æ sesji
Aktualno¶ci: #####     Szwedzkieryby      #####
 
   Strona g³ówna   Pomoc Szukaj Zaloguj siê Rejestracja  
Strony: [1]
  Drukuj  
Autor W±tek: RAZEM GOTUJEMY PYSZNIE  (Przeczytany 4158 razy)
beata
Administrator
Aktywny u¿ytkownik
*****

Reputacja +4/-0
Wiadomo¶ci: 173


Zobacz profil
« : Styczeñ 03, 2011, 19:02:31 »

PRZEPISY I POGADUSZKI PRZY KUCHENCE. Szok
Zapisane
beata
Administrator
Aktywny u¿ytkownik
*****

Reputacja +4/-0
Wiadomo¶ci: 173


Zobacz profil
« Odpowiedz #1 : Styczeñ 09, 2011, 12:13:42 »

 Dobrze panie Wladku to ja zaczne , bo widze ze sie nie doczekam przepisu na smaczna potrawe.
 
 Na poczatek moze troche o Szwedzkiej kuchni i o samych Szwedach.
Po przyjezdzie z urlopu Szwedzi rozmawiaja co jedli i ile to kosztowalo no i oczywiscie czy bylo dobre.
Tygodniwy jadlospis Szwedow to jakies 70% roznego typu makarony , pasty i ryz jesli jedza ziemniaki to tylko raz w tygodniu , tu wszystko musi byc latwe i szybkie.Po przyjsciu z pracy w ciagu godziny obiad rodzinny zrobiony ,zjedzony i posprzatane w kuchniach wyglada jakby nikt jej nie uzywal.
Nie robia wystawnych obiadkow to tylko na jakies imprezy i to tez tylko jakis obiad.
 Prawie wszystkie potrawy sa przyzadzane w piekarniku w naczyniach zaroodpornych lub na blaszkach ,ryba w calosci i do piekarnika , szynka , kurczak sztuka miesa no poprostu wszystko .
Mam pare dan z ziemniakami co sa bardzo pyszne .Prosze
NAZWA SZWEDZKA POTOTISGRÄTENG.
Obrane ziemniaki kroimy w plastry , ukladamy w naczyniu ktore moze byc w piekarniku posypujemy przyprawami (sol pieprz mozna troche vegety) ja dodaje tez cebule pokrojona.
SMIETANA TU JEST 40% SLODKA  gotujemy pol na pol z mlekiem jakies pol litra smietany i mleka zalewamy ugotowana smietana ziemniaki w formie i do piekarnika na 60min 200" NAPRAWDE PYSZNE.


       ZIEMNIAKI Z MIGDALAMI
   Obieramy ziemniaki i nacinamy tak do polowy od gory , tak jak bysmy chcieli robic frytki , ukladamy je na blaszce wysmarowanej maslem  posypujemy sola i polewamy rozpuszczonym maslem i posypujemy siekanymi migdalami. tez okolo godziny w piekarniku na 200 pychotka.i pewnie tez kaloryczna bomba. 


           flygandejakob 
 To juz danie miesne
KG, PIERSI Z KURCZAKA ,LUB DWIE POLEDWICE
GARSC ORZECHOW ZIEMNYCH SOLONYCH
DWA BANANY
SMIETANA OKOLO pol litra , SOL PIEPRZ
      Miesko kroimu w plastry przyprawiamy i podsmszamy na patelni na zloty kolor
      z patelni wkladany do naczynia zaroodpornego posypujemy orzeszkami banany nawierzch pokrojone w plastry , acha smietane mieszamy z sosem chili tu mamy taki w butelkach jest slodko ostry zalewamy sosem i do piekarnika na 40min. pyszne mi to smakuje podawane z ryzem.

      Od kolegi wedkarza dostalam przpis na szczupaka z grila rewelka.
      filet ze szczupaka posypany sola , duza iloscia kopru i posmarowady majonezem , zawiniety w folie i na grila smaczny.

  Jesli kto bedzie to przyzadzal a czegos nie rozumie ,to prosze smialo pytac 
Zapisane
beata
Administrator
Aktywny u¿ytkownik
*****

Reputacja +4/-0
Wiadomo¶ci: 173


Zobacz profil
« Odpowiedz #2 : Styczeñ 12, 2011, 16:18:51 »

                                           
                                     
                                FISKGRÄTENG
   
     1kg. filetow rybnych
      2st cebule
      maslo , smietana slodka , smietana kwasna ,sol pieprz
     2,5 KG ZIEMNIAKOW acha i mleko
    Filety smaze w calosci posolone i popieprzone .
    ziemniaki gotuje i robie z nich pure , czyli dodaje masla smietany kwasnej ,troche mleka i gnite zeby byla ladna masa . Blaszke smaruje maslem wykladam na nia ziemniaczane pure na kantach troche wyzej , ukladam usmazona rybe i zalewam sosem .
wlasnie sos, podsmazam pokrojona cebule na masle w rondlu dodaje smaku rybnego soli pierzu slodkiej smietany i zageszczam maka tak zeby byl dosc gesty tym sosem zalewam zawartosc blaszki i do piekarnika na okolo 30min. na 180 200 " smaczne
                Mozna zajadac z zielonym groszkiem  dodaje uroku na talezu .
A RYBKI MOGA BYC rozne ja mialam malkere i sieje. smacznego,
« Ostatnia zmiana: Styczeñ 12, 2011, 16:27:17 wys³ane przez beata » Zapisane
wlodi
Nowy u¿ytkownik
*

Reputacja +0/-0
Wiadomo¶ci: 11


Zobacz profil Email
« Odpowiedz #3 : Styczeñ 12, 2011, 20:02:17 »

No no Beato widzê ze siê   postara³a¶ wiêc i mi nie pozostaje nic innego jak podrzuciæ tu gar¶æ przepisów i obiecaæ ze jak tylko bêde mia³ wiêcej czasu dodam ich jeszcze wiêcej .Na pocz±tku chcia³ bym wam zaproponowaæ nieco inne przygotowanie rybki [szczupaka]ale z powodzeniem mo¿e byæ inna na grila .Po oczyszczeniu skrapiam rybkê obficie sokiem z cytryny nastêpnie dajê do ¶rodka mas³o i oczywi¶cie koperek ca³o¶æ zawijam w foliê aluminiowa k³adziemy na grila i po oko³o 20 min  gotowe .Nie zapominamy oczywi¶cie o przyprawach [sól pieprz]Mo¿na dodaæ czosnek jak kto¶ lubi ja piekê go osobno w ³upinkach a powsta³a paste smaruje na chleb.    Teraz szybki i prosty przepis na ¿eberka marnowane .Sk³adniki sosu  sos s³odko ostry chili pewni bêdzie to taki sam jaki opisywa³a¶ we wcze¶niejszych swoich przepisach,¿urawina ,sos sojowy.proporcje sosu na 2 czê¶ci sosu chili 1 czê¶æ ¿urawiny i 1 czê¶æ sosu sojowego do tak zmieszanego dodajemy ¿eberka które oczywi¶cie solimy i posypujemy pieprzem .Ca³o¶æ l±duje na 24 godziny w lodówce  w rêkawie do pieczenia  {torba}gdzie siê maceruje .Nastêpnie  ca³o¶æ do piekarnika   i pieczemy w temp oko³o 180 stopni .oko³o 40 min i powinno byæ gotowe.      Nale¶niki z farszem Rybnym: wymieszaæ piwo lub gazowan± wodê z jajkiem, m±k± i odrobin± soli,usma¿yæ nale¶niki.Bêd± chrupi±ce. Mo¿na te¿ na mleku.Do farszu dodajemy wêdzon± t³ust± rybê obran± z o¶ci i pokrojon± na drobno ( mo¿e byæ sama makrela, nie polecam ³ososia bo bêdzie za suchy), dodajemy surowe jajko, ³y¿kê kwa¶nej ¶mietany, szczyptê pieprzu, posiekany koperek.Zawijamy nale¶niki z farszem i sma¿ymy. Podajemy ze ¶mietan± ( lub bez) i z kuflem zimnego piwa.   No to by by³o na tyle ,ale ju¿ czekaj± kolejne przepisy miedzy innymi piersi kurczaka faszerowane szpinakiem i mozarell± ,które pode¶lê wkrótce pozdrawiam serdecznie W³odek no i oczywi¶cie w razie pytañ ¶mia³o.
Zapisane
beata
Administrator
Aktywny u¿ytkownik
*****

Reputacja +4/-0
Wiadomo¶ci: 173


Zobacz profil
« Odpowiedz #4 : Luty 07, 2011, 05:47:02 »

Krzysiu mówi³ ¿e szczupak faszerowany nie bardzo wyszed³ : oto przepis : szczupaka zmieliæ w maszynce( filet mo¿e byæ z skór±) - dodaæ  koperek zielony ( te¿ zmieliæ razem z szczupakiem) - dadaæ bu³kê such± namoczon± w mleku ( 1- 2 bu³ki na 2 kg miêsa) - te¿ mielimy, dodaæ do tego cebulê ( 2 - 3  sztuki) usma¿one na ma¶le na patelni - (usma¿one te¿ mielimy w maszynce razem z mas³em) . Do tak zmielonej masy dodajemy surowe jajko - 2- 3 sztuki i wyrabiamy  na jednolit± masê dodaj±c sól i pieprz do smaku. Bierzemy lniane p³utno  ( poszewka na poduszkê lub ¶cierka ) i nak³adamy walec z szczupak  do ¶rodka, zawijamy p³utnem i obwi±zujemy nici± ( dratwa lub sznurek - byle nie by³ sztuczny). Tak otrzymany wa³ek gotujemy w wywarze.

Wywar : woda( 3 - 5 L) + seler ( 1 du¿y)+ pietruszka korzeñ ( 2- 3 sztuki) + marchewka ( 5 -6 du¿ych) + cebula ( 1 du¿a) + 1 por  + ryba ( krêgos³upy z szczupaka + p³etwy - im wiêcej tym lepiej) . Zamiast ryby - mo¿na dodaæ wywar rybny w kostkach - gorszy wariant. Do tego - sól + pieprz ( ziarnka) + listek laurowy. Gotowaæ oko³o godziny najmniej. Wywar przecedziæ - aby zosta³ sam wywar. Uzupe³niæ wod± - i w tym wywarze gotowaæ zawiniêt± rybê  przez oko³o godzinê ( zale¿y od grubo¶ci wa³ka szczupaka). Wyj±æ  z wywaru, zostawiæ oby ostygn±³ - gdy jest zimny - rozwin±æ z p³utna. Mo¿na tak wykonanego faszerowanego szczupaka zamroziæ i sukcesywnie wyjmowaæ po kawa³ku do jedzenia po rozmro¿eniu.( w lodówce mo¿e le¿eæ do tygodnia rozmro¿ony)Najlepszy jest z sosem czosnkowym.Sam osobi¶cie gotujê wiêksz± ilo¶æ i mro¿ê - bo jednak jest to pacoch³onne. W jednym wywarze mo¿na gotowaæ kilka porcji.

¯yczê smacznego i pozdrawiam
Zapisane
wlodi
Nowy u¿ytkownik
*

Reputacja +0/-0
Wiadomo¶ci: 11


Zobacz profil Email
« Odpowiedz #5 : Marzec 05, 2011, 15:55:07 »

Zgodnie z obietnica przesy³am kolejn± porcje przepisów.Pierwszy z nich to warzywa w sosie ¶mietanowym:A wiêc po kolei Na patelni rozpuszczamy spory kawa³ek mas³a nastêpnie dodajemy pokrojony w paski czosnek i czekamy a¿  siê lekko zrumieni nastêpnie go wyjmujemy i w jego miejsce dajemy pokrojony w kostkê boczek  najlepiej [wêdzony gotowany]po uzyskaniu  skwarek dodajemy mieszankê warzywn± najlepiej;marchewka,kalafior, broku³a ca³o¶æ solimy zmniejszamy lekko p³omieñ mo¿emy cykn±æ trochê wody gotujemy ,a gdy warzywa s± jeszcze aldente dodajemy ¶mietany ,któr± uprzednio solimy aby siê nie zwa¿y³a mieszaj±c od czasu do czasy czekamy az ¶mietana zgêstnieje i odparuje.Ca³o¶æ podajemy z makaronem.Ps czosnek o którym pisa³em na pocz±tku wraca zpowrotem w momencie dodawania warzyw.  Osobi¶cie bardzo lubiê ten przepis bo jest bardzo prosty i naprawdê smaczny.Podobnie rzecz ma siê z ³ososiem którego przyrz±dzam nastêpuj±co        ;Po rozpuszczeniu na patelni mas³a dodaje pokrojon± na paski cebulê i trochê czosnku gdy cebula siê ju¿ lekko zrumieni dodaje kawa³ki ³ososia[ po dodaniu skrapiam go sokiem z cytryny] oliwki zielone i czarne, kapary ca³o¶æ mieszam i dos³ownie po kilku minutach zalewam ¶mietan± gdy ta zgêstnieje doprawiam sol± ,pieprzem,i dodajê do makaronu ca³o¶æ jest niezwykle prosta w wykonaniu i przy kieliszku dobrego bia³ego wina smakuje wybornie.Do tej potrawê najlepiej nadaje siê makaron typu wst±¿ki.   Trzeci± moj± propozycja bêd± piersi kurczaka faszerowane mozarell± i szpinakiem;Na pocz±tek bierzemy pier¶ kurczaka lekko j± ubijamy t³uczkiem ,a nastêpnie wycinamy w niej kieszonkê ,w której pó¿niej umie¶cimy farsz .Pier¶ mo¿emy lekko natrzeæ sol± i granulowanym czosnkiem,nastêpnie  zabieramy siê za farsz;je¶li mamy do dyspozycji swie¿y szpinak to gotujemy go dos³ownie 5 min a nastêpnie wrzucamy na patelnie gdzie uprzednio rozpu¶cilismy mase³ko dodajemy pokrojon± w kostki mozarellê a gdy ta siê rozpu¶ci ³yszkê albo dwie ¶mietany.Czekamy jeszcze chwilê i tak powsta³y farsz wk³adamy do uprzednio zrobionych kieszonek ca³o¶æ zepniemy  za pomoc± wyka³aczek.Wk³adamy do piekarnika i po oko³o 40 minutach mamy gotowe.[Je¶li dysponujemy szpinakiem mro¿onym to rozpuszczamy go tylko na patelni reszta bez zmian] Z chêci± do³±czy³ bym do opisanych przepisów fotki ale za cholerê nie mogê ich wys³aæ mo¿e pó¿niej siê uda wszystkim ¿yczê smacznego !!!no i nadmieniê tutaj nie¶mia³o ¿e do wiosny coraz bli¿ej Powodzenia cdn....
Zapisane
wlodi
Nowy u¿ytkownik
*

Reputacja +0/-0
Wiadomo¶ci: 11


Zobacz profil Email
« Odpowiedz #6 : Marzec 05, 2011, 15:59:45 »

Ps  temperatura piekarnika powinna wynosiæ oko³o 180 stopni (przepis na pier¶ ;( faszerowan±) Spoko
Zapisane
Strony: [1]
  Drukuj  
 
Skocz do:  

Powered by SMF 1.1.11 | SMF © 2006-2008, Simple Machines LLC | Sitemap

Polityka cookies
Darmowe Fora | Darmowe Forum

niire articz dogzer-pbf sanguisregum nighmare