Szczupakowe forum
Kwiecień 07, 2025, 00:25:40 *
Witamy, Gość. Zaloguj się lub zarejestruj.

Zaloguj się podając nazwę użytkownika, hasło i długość sesji
Aktualności: #####     KONKURS     #####
 
   Strona główna   Pomoc Szukaj Zaloguj się Rejestracja  
Strony: [1]
  Drukuj  
Autor Wątek: RAZEM GOTUJEMY PYSZNIE  (Przeczytany 4367 razy)
beata
Administrator
Aktywny uÂżytkownik
*****

Reputacja +4/-0
Wiadomości: 173


Zobacz profil
« : Styczeń 03, 2011, 19:02:31 »

PRZEPISY I POGADUSZKI PRZY KUCHENCE. Szok
Zapisane
beata
Administrator
Aktywny uÂżytkownik
*****

Reputacja +4/-0
Wiadomości: 173


Zobacz profil
« Odpowiedz #1 : Styczeń 09, 2011, 12:13:42 »

 Dobrze panie Wladku to ja zaczne , bo widze ze sie nie doczekam przepisu na smaczna potrawe.
 
 Na poczatek moze troche o Szwedzkiej kuchni i o samych Szwedach.
Po przyjezdzie z urlopu Szwedzi rozmawiaja co jedli i ile to kosztowalo no i oczywiscie czy bylo dobre.
Tygodniwy jadlospis Szwedow to jakies 70% roznego typu makarony , pasty i ryz jesli jedza ziemniaki to tylko raz w tygodniu , tu wszystko musi byc latwe i szybkie.Po przyjsciu z pracy w ciagu godziny obiad rodzinny zrobiony ,zjedzony i posprzatane w kuchniach wyglada jakby nikt jej nie uzywal.
Nie robia wystawnych obiadkow to tylko na jakies imprezy i to tez tylko jakis obiad.
 Prawie wszystkie potrawy sa przyzadzane w piekarniku w naczyniach zaroodpornych lub na blaszkach ,ryba w calosci i do piekarnika , szynka , kurczak sztuka miesa no poprostu wszystko .
Mam pare dan z ziemniakami co sa bardzo pyszne .Prosze
NAZWA SZWEDZKA POTOTISGRÄTENG.
Obrane ziemniaki kroimy w plastry , ukladamy w naczyniu ktore moze byc w piekarniku posypujemy przyprawami (sol pieprz mozna troche vegety) ja dodaje tez cebule pokrojona.
SMIETANA TU JEST 40% SLODKA  gotujemy pol na pol z mlekiem jakies pol litra smietany i mleka zalewamy ugotowana smietana ziemniaki w formie i do piekarnika na 60min 200" NAPRAWDE PYSZNE.


       ZIEMNIAKI Z MIGDALAMI
   Obieramy ziemniaki i nacinamy tak do polowy od gory , tak jak bysmy chcieli robic frytki , ukladamy je na blaszce wysmarowanej maslem  posypujemy sola i polewamy rozpuszczonym maslem i posypujemy siekanymi migdalami. tez okolo godziny w piekarniku na 200 pychotka.i pewnie tez kaloryczna bomba. 


           flygandejakob 
 To juz danie miesne
KG, PIERSI Z KURCZAKA ,LUB DWIE POLEDWICE
GARSC ORZECHOW ZIEMNYCH SOLONYCH
DWA BANANY
SMIETANA OKOLO pol litra , SOL PIEPRZ
      Miesko kroimu w plastry przyprawiamy i podsmszamy na patelni na zloty kolor
      z patelni wkladany do naczynia zaroodpornego posypujemy orzeszkami banany nawierzch pokrojone w plastry , acha smietane mieszamy z sosem chili tu mamy taki w butelkach jest slodko ostry zalewamy sosem i do piekarnika na 40min. pyszne mi to smakuje podawane z ryzem.

      Od kolegi wedkarza dostalam przpis na szczupaka z grila rewelka.
      filet ze szczupaka posypany sola , duza iloscia kopru i posmarowady majonezem , zawiniety w folie i na grila smaczny.

  Jesli kto bedzie to przyzadzal a czegos nie rozumie ,to prosze smialo pytac 
Zapisane
beata
Administrator
Aktywny uÂżytkownik
*****

Reputacja +4/-0
Wiadomości: 173


Zobacz profil
« Odpowiedz #2 : Styczeń 12, 2011, 16:18:51 »

                                           
                                     
                                FISKGRÄTENG
   
     1kg. filetow rybnych
      2st cebule
      maslo , smietana slodka , smietana kwasna ,sol pieprz
     2,5 KG ZIEMNIAKOW acha i mleko
    Filety smaze w calosci posolone i popieprzone .
    ziemniaki gotuje i robie z nich pure , czyli dodaje masla smietany kwasnej ,troche mleka i gnite zeby byla ladna masa . Blaszke smaruje maslem wykladam na nia ziemniaczane pure na kantach troche wyzej , ukladam usmazona rybe i zalewam sosem .
wlasnie sos, podsmazam pokrojona cebule na masle w rondlu dodaje smaku rybnego soli pierzu slodkiej smietany i zageszczam maka tak zeby byl dosc gesty tym sosem zalewam zawartosc blaszki i do piekarnika na okolo 30min. na 180 200 " smaczne
                Mozna zajadac z zielonym groszkiem  dodaje uroku na talezu .
A RYBKI MOGA BYC rozne ja mialam malkere i sieje. smacznego,
« Ostatnia zmiana: Styczeń 12, 2011, 16:27:17 wysłane przez beata » Zapisane
wlodi
Nowy uÂżytkownik
*

Reputacja +0/-0
Wiadomości: 11


Zobacz profil Email
« Odpowiedz #3 : Styczeń 12, 2011, 20:02:17 »

No no Beato widzĂŞ ze siĂŞ   postaraÂłaÂś wiĂŞc i mi nie pozostaje nic innego jak podrzuciĂŚ tu garœÌ przepisĂłw i obiecaĂŚ ze jak tylko bĂŞde miaÂł wiĂŞcej czasu dodam ich jeszcze wiĂŞcej .Na poczÂątku chciaÂł bym wam zaproponowaĂŚ nieco inne przygotowanie rybki [szczupaka]ale z powodzeniem moÂże byĂŚ inna na grila .Po oczyszczeniu skrapiam rybkĂŞ obficie sokiem z cytryny nastĂŞpnie dajĂŞ do Âśrodka masÂło i oczywiÂście koperek caÂłoœÌ zawijam w foliĂŞ aluminiowa kÂładziemy na grila i po okoÂło 20 min  gotowe .Nie zapominamy oczywiÂście o przyprawach [sĂłl pieprz]MoÂżna dodaĂŚ czosnek jak ktoÂś lubi ja piekĂŞ go osobno w Âłupinkach a powstaÂła paste smaruje na chleb.    Teraz szybki i prosty przepis na Âżeberka marnowane .SkÂładniki sosu  sos sÂłodko ostry chili pewni bĂŞdzie to taki sam jaki opisywaÂłaÂś we wczeÂśniejszych swoich przepisach,Âżurawina ,sos sojowy.proporcje sosu na 2 czĂŞÂści sosu chili 1 czêœÌ Âżurawiny i 1 czêœÌ sosu sojowego do tak zmieszanego dodajemy Âżeberka ktĂłre oczywiÂście solimy i posypujemy pieprzem .CaÂłoœÌ lÂąduje na 24 godziny w lodĂłwce  w rĂŞkawie do pieczenia  {torba}gdzie siĂŞ maceruje .NastĂŞpnie  caÂłoœÌ do piekarnika   i pieczemy w temp okoÂło 180 stopni .okoÂło 40 min i powinno byĂŚ gotowe.      NaleÂśniki z farszem Rybnym: wymieszaĂŚ piwo lub gazowanÂą wodĂŞ z jajkiem, mÂąkÂą i odrobinÂą soli,usmaÂżyĂŚ naleÂśniki.BĂŞdÂą chrupiÂące. MoÂżna teÂż na mleku.Do farszu dodajemy wĂŞdzonÂą tÂłustÂą rybĂŞ obranÂą z oÂści i pokrojonÂą na drobno ( moÂże byĂŚ sama makrela, nie polecam Âłososia bo bĂŞdzie za suchy), dodajemy surowe jajko, ÂłyÂżkĂŞ kwaÂśnej Âśmietany, szczyptĂŞ pieprzu, posiekany koperek.Zawijamy naleÂśniki z farszem i smaÂżymy. Podajemy ze ÂśmietanÂą ( lub bez) i z kuflem zimnego piwa.   No to by byÂło na tyle ,ale juÂż czekajÂą kolejne przepisy miedzy innymi piersi kurczaka faszerowane szpinakiem i mozarellÂą ,ktĂłre podeÂślĂŞ wkrĂłtce pozdrawiam serdecznie WÂłodek no i oczywiÂście w razie pytaĂą ÂśmiaÂło.
Zapisane
beata
Administrator
Aktywny uÂżytkownik
*****

Reputacja +4/-0
Wiadomości: 173


Zobacz profil
« Odpowiedz #4 : Luty 07, 2011, 05:47:02 »

Krzysiu mĂłwiÂł Âże szczupak faszerowany nie bardzo wyszedÂł : oto przepis : szczupaka zmieliĂŚ w maszynce( filet moÂże byĂŚ z skĂłrÂą) - dodaĂŚ  koperek zielony ( teÂż zmieliĂŚ razem z szczupakiem) - dadaĂŚ buÂłkĂŞ suchÂą namoczonÂą w mleku ( 1- 2 buÂłki na 2 kg miĂŞsa) - teÂż mielimy, dodaĂŚ do tego cebulĂŞ ( 2 - 3  sztuki) usmaÂżone na maÂśle na patelni - (usmaÂżone teÂż mielimy w maszynce razem z masÂłem) . Do tak zmielonej masy dodajemy surowe jajko - 2- 3 sztuki i wyrabiamy  na jednolitÂą masĂŞ dodajÂąc sĂłl i pieprz do smaku. Bierzemy lniane pÂłutno  ( poszewka na poduszkĂŞ lub Âścierka ) i nakÂładamy walec z szczupak  do Âśrodka, zawijamy pÂłutnem i obwiÂązujemy niciÂą ( dratwa lub sznurek - byle nie byÂł sztuczny). Tak otrzymany waÂłek gotujemy w wywarze.

Wywar : woda( 3 - 5 L) + seler ( 1 duÂży)+ pietruszka korzeĂą ( 2- 3 sztuki) + marchewka ( 5 -6 duÂżych) + cebula ( 1 duÂża) + 1 por  + ryba ( krĂŞgosÂłupy z szczupaka + pÂłetwy - im wiĂŞcej tym lepiej) . Zamiast ryby - moÂżna dodaĂŚ wywar rybny w kostkach - gorszy wariant. Do tego - sĂłl + pieprz ( ziarnka) + listek laurowy. GotowaĂŚ okoÂło godziny najmniej. Wywar przecedziĂŚ - aby zostaÂł sam wywar. UzupeÂłniĂŚ wodÂą - i w tym wywarze gotowaĂŚ zawiniĂŞtÂą rybĂŞ  przez okoÂło godzinĂŞ ( zaleÂży od gruboÂści waÂłka szczupaka). Wyj¹Ì  z wywaru, zostawiĂŚ oby ostygn¹³ - gdy jest zimny - rozwin¹Ì z pÂłutna. MoÂżna tak wykonanego faszerowanego szczupaka zamroziĂŚ i sukcesywnie wyjmowaĂŚ po kawaÂłku do jedzenia po rozmroÂżeniu.( w lodĂłwce moÂże leÂżeĂŚ do tygodnia rozmroÂżony)Najlepszy jest z sosem czosnkowym.Sam osobiÂście gotujĂŞ wiĂŞkszÂą iloœÌ i mro¿ê - bo jednak jest to pacochÂłonne. W jednym wywarze moÂżna gotowaĂŚ kilka porcji.

ÂŻyczĂŞ smacznego i pozdrawiam
Zapisane
wlodi
Nowy uÂżytkownik
*

Reputacja +0/-0
Wiadomości: 11


Zobacz profil Email
« Odpowiedz #5 : Marzec 05, 2011, 15:55:07 »

Zgodnie z obietnica przesyÂłam kolejnÂą porcje przepisĂłw.Pierwszy z nich to warzywa w sosie Âśmietanowym:A wiĂŞc po kolei Na patelni rozpuszczamy spory kawaÂłek masÂła nastĂŞpnie dodajemy pokrojony w paski czosnek i czekamy aÂż  siĂŞ lekko zrumieni nastĂŞpnie go wyjmujemy i w jego miejsce dajemy pokrojony w kostkĂŞ boczek  najlepiej [wĂŞdzony gotowany]po uzyskaniu  skwarek dodajemy mieszankĂŞ warzywnÂą najlepiej;marchewka,kalafior, brokuÂła caÂłoœÌ solimy zmniejszamy lekko pÂłomieĂą moÂżemy cykn¹Ì trochĂŞ wody gotujemy ,a gdy warzywa sÂą jeszcze aldente dodajemy Âśmietany ,ktĂłrÂą uprzednio solimy aby siĂŞ nie zwaÂżyÂła mieszajÂąc od czasu do czasy czekamy az Âśmietana zgĂŞstnieje i odparuje.CaÂłoœÌ podajemy z makaronem.Ps czosnek o ktĂłrym pisaÂłem na poczÂątku wraca zpowrotem w momencie dodawania warzyw.  OsobiÂście bardzo lubiĂŞ ten przepis bo jest bardzo prosty i naprawdĂŞ smaczny.Podobnie rzecz ma siĂŞ z Âłososiem ktĂłrego przyrzÂądzam nastĂŞpujÂąco        ;Po rozpuszczeniu na patelni masÂła dodaje pokrojonÂą na paski cebulĂŞ i trochĂŞ czosnku gdy cebula siĂŞ juÂż lekko zrumieni dodaje kawaÂłki Âłososia[ po dodaniu skrapiam go sokiem z cytryny] oliwki zielone i czarne, kapary caÂłoœÌ mieszam i dosÂłownie po kilku minutach zalewam ÂśmietanÂą gdy ta zgĂŞstnieje doprawiam solÂą ,pieprzem,i dodajĂŞ do makaronu caÂłoœÌ jest niezwykle prosta w wykonaniu i przy kieliszku dobrego biaÂłego wina smakuje wybornie.Do tej potrawĂŞ najlepiej nadaje siĂŞ makaron typu wst¹¿ki.   TrzeciÂą mojÂą propozycja bĂŞdÂą piersi kurczaka faszerowane mozarellÂą i szpinakiem;Na poczÂątek bierzemy pierÂś kurczaka lekko jÂą ubijamy tÂłuczkiem ,a nastĂŞpnie wycinamy w niej kieszonkĂŞ ,w ktĂłrej pó¿niej umieÂścimy farsz .PierÂś moÂżemy lekko natrzeĂŚ solÂą i granulowanym czosnkiem,nastĂŞpnie  zabieramy siĂŞ za farsz;jeÂśli mamy do dyspozycji swieÂży szpinak to gotujemy go dosÂłownie 5 min a nastĂŞpnie wrzucamy na patelnie gdzie uprzednio rozpuÂścilismy maseÂłko dodajemy pokrojonÂą w kostki mozarellĂŞ a gdy ta siĂŞ rozpuÂści ÂłyszkĂŞ albo dwie Âśmietany.Czekamy jeszcze chwilĂŞ i tak powstaÂły farsz wkÂładamy do uprzednio zrobionych kieszonek caÂłoœÌ zepniemy  za pomocÂą wykaÂłaczek.WkÂładamy do piekarnika i po okoÂło 40 minutach mamy gotowe.[JeÂśli dysponujemy szpinakiem mroÂżonym to rozpuszczamy go tylko na patelni reszta bez zmian] Z chĂŞciÂą do³¹czyÂł bym do opisanych przepisĂłw fotki ale za cholerĂŞ nie mogĂŞ ich wysÂłaĂŚ moÂże pó¿niej siĂŞ uda wszystkim ÂżyczĂŞ smacznego !!!no i nadmieniĂŞ tutaj nieÂśmiaÂło Âże do wiosny coraz bliÂżej Powodzenia cdn....
Zapisane
wlodi
Nowy uÂżytkownik
*

Reputacja +0/-0
Wiadomości: 11


Zobacz profil Email
« Odpowiedz #6 : Marzec 05, 2011, 15:59:45 »

Ps  temperatura piekarnika powinna wynosiĂŚ okoÂło 180 stopni (przepis na pierÂś ;( faszerowanÂą) Spoko
Zapisane
Strony: [1]
  Drukuj  
 
Skocz do:  

Powered by SMF 1.1.11 | SMF © 2006-2008, Simple Machines LLC | Sitemap

Polityka cookies
Darmowe Fora | Darmowe Forum

nighmare niire fallcraft typer articz