Szczupakowe forum
Grudzieñ 22, 2024, 04:29:04 *
Witamy, Go¶æ. Zaloguj siê lub zarejestruj.

Zaloguj siê podaj±c nazwê u¿ytkownika, has³o i d³ugo¶æ sesji
Aktualno¶ci: #####     KONKURS     #####
 
   Strona g³ówna   Pomoc Szukaj Zaloguj siê Rejestracja  
Strony: 1 ... 8 9 [10]
 91 
 : Styczeñ 12, 2011, 20:02:17 
Zaczêty przez beata - Nowe: wys³ane przez wlodi
No no Beato widzê ze siê   postara³a¶ wiêc i mi nie pozostaje nic innego jak podrzuciæ tu gar¶æ przepisów i obiecaæ ze jak tylko bêde mia³ wiêcej czasu dodam ich jeszcze wiêcej .Na pocz±tku chcia³ bym wam zaproponowaæ nieco inne przygotowanie rybki [szczupaka]ale z powodzeniem mo¿e byæ inna na grila .Po oczyszczeniu skrapiam rybkê obficie sokiem z cytryny nastêpnie dajê do ¶rodka mas³o i oczywi¶cie koperek ca³o¶æ zawijam w foliê aluminiowa k³adziemy na grila i po oko³o 20 min  gotowe .Nie zapominamy oczywi¶cie o przyprawach [sól pieprz]Mo¿na dodaæ czosnek jak kto¶ lubi ja piekê go osobno w ³upinkach a powsta³a paste smaruje na chleb.    Teraz szybki i prosty przepis na ¿eberka marnowane .Sk³adniki sosu  sos s³odko ostry chili pewni bêdzie to taki sam jaki opisywa³a¶ we wcze¶niejszych swoich przepisach,¿urawina ,sos sojowy.proporcje sosu na 2 czê¶ci sosu chili 1 czê¶æ ¿urawiny i 1 czê¶æ sosu sojowego do tak zmieszanego dodajemy ¿eberka które oczywi¶cie solimy i posypujemy pieprzem .Ca³o¶æ l±duje na 24 godziny w lodówce  w rêkawie do pieczenia  {torba}gdzie siê maceruje .Nastêpnie  ca³o¶æ do piekarnika   i pieczemy w temp oko³o 180 stopni .oko³o 40 min i powinno byæ gotowe.      Nale¶niki z farszem Rybnym: wymieszaæ piwo lub gazowan± wodê z jajkiem, m±k± i odrobin± soli,usma¿yæ nale¶niki.Bêd± chrupi±ce. Mo¿na te¿ na mleku.Do farszu dodajemy wêdzon± t³ust± rybê obran± z o¶ci i pokrojon± na drobno ( mo¿e byæ sama makrela, nie polecam ³ososia bo bêdzie za suchy), dodajemy surowe jajko, ³y¿kê kwa¶nej ¶mietany, szczyptê pieprzu, posiekany koperek.Zawijamy nale¶niki z farszem i sma¿ymy. Podajemy ze ¶mietan± ( lub bez) i z kuflem zimnego piwa.   No to by by³o na tyle ,ale ju¿ czekaj± kolejne przepisy miedzy innymi piersi kurczaka faszerowane szpinakiem i mozarell± ,które pode¶lê wkrótce pozdrawiam serdecznie W³odek no i oczywi¶cie w razie pytañ ¶mia³o.

 92 
 : Styczeñ 12, 2011, 16:18:51 
Zaczêty przez beata - Nowe: wys³ane przez beata
                                           
                                     
                                FISKGRÄTENG
   
     1kg. filetow rybnych
      2st cebule
      maslo , smietana slodka , smietana kwasna ,sol pieprz
     2,5 KG ZIEMNIAKOW acha i mleko
    Filety smaze w calosci posolone i popieprzone .
    ziemniaki gotuje i robie z nich pure , czyli dodaje masla smietany kwasnej ,troche mleka i gnite zeby byla ladna masa . Blaszke smaruje maslem wykladam na nia ziemniaczane pure na kantach troche wyzej , ukladam usmazona rybe i zalewam sosem .
wlasnie sos, podsmazam pokrojona cebule na masle w rondlu dodaje smaku rybnego soli pierzu slodkiej smietany i zageszczam maka tak zeby byl dosc gesty tym sosem zalewam zawartosc blaszki i do piekarnika na okolo 30min. na 180 200 " smaczne
                Mozna zajadac z zielonym groszkiem  dodaje uroku na talezu .
A RYBKI MOGA BYC rozne ja mialam malkere i sieje. smacznego,

 93 
 : Styczeñ 09, 2011, 12:13:42 
Zaczêty przez beata - Nowe: wys³ane przez beata
 Dobrze panie Wladku to ja zaczne , bo widze ze sie nie doczekam przepisu na smaczna potrawe.
 
 Na poczatek moze troche o Szwedzkiej kuchni i o samych Szwedach.
Po przyjezdzie z urlopu Szwedzi rozmawiaja co jedli i ile to kosztowalo no i oczywiscie czy bylo dobre.
Tygodniwy jadlospis Szwedow to jakies 70% roznego typu makarony , pasty i ryz jesli jedza ziemniaki to tylko raz w tygodniu , tu wszystko musi byc latwe i szybkie.Po przyjsciu z pracy w ciagu godziny obiad rodzinny zrobiony ,zjedzony i posprzatane w kuchniach wyglada jakby nikt jej nie uzywal.
Nie robia wystawnych obiadkow to tylko na jakies imprezy i to tez tylko jakis obiad.
 Prawie wszystkie potrawy sa przyzadzane w piekarniku w naczyniach zaroodpornych lub na blaszkach ,ryba w calosci i do piekarnika , szynka , kurczak sztuka miesa no poprostu wszystko .
Mam pare dan z ziemniakami co sa bardzo pyszne .Prosze
NAZWA SZWEDZKA POTOTISGRÄTENG.
Obrane ziemniaki kroimy w plastry , ukladamy w naczyniu ktore moze byc w piekarniku posypujemy przyprawami (sol pieprz mozna troche vegety) ja dodaje tez cebule pokrojona.
SMIETANA TU JEST 40% SLODKA  gotujemy pol na pol z mlekiem jakies pol litra smietany i mleka zalewamy ugotowana smietana ziemniaki w formie i do piekarnika na 60min 200" NAPRAWDE PYSZNE.


       ZIEMNIAKI Z MIGDALAMI
   Obieramy ziemniaki i nacinamy tak do polowy od gory , tak jak bysmy chcieli robic frytki , ukladamy je na blaszce wysmarowanej maslem  posypujemy sola i polewamy rozpuszczonym maslem i posypujemy siekanymi migdalami. tez okolo godziny w piekarniku na 200 pychotka.i pewnie tez kaloryczna bomba. 


           flygandejakob 
 To juz danie miesne
KG, PIERSI Z KURCZAKA ,LUB DWIE POLEDWICE
GARSC ORZECHOW ZIEMNYCH SOLONYCH
DWA BANANY
SMIETANA OKOLO pol litra , SOL PIEPRZ
      Miesko kroimu w plastry przyprawiamy i podsmszamy na patelni na zloty kolor
      z patelni wkladany do naczynia zaroodpornego posypujemy orzeszkami banany nawierzch pokrojone w plastry , acha smietane mieszamy z sosem chili tu mamy taki w butelkach jest slodko ostry zalewamy sosem i do piekarnika na 40min. pyszne mi to smakuje podawane z ryzem.

      Od kolegi wedkarza dostalam przpis na szczupaka z grila rewelka.
      filet ze szczupaka posypany sola , duza iloscia kopru i posmarowady majonezem , zawiniety w folie i na grila smaczny.

  Jesli kto bedzie to przyzadzal a czegos nie rozumie ,to prosze smialo pytac 

 94 
 : Styczeñ 09, 2011, 09:38:50 
Zaczêty przez beata - Nowe: wys³ane przez beata
 Dzisiaj mamy tem. plusowa i na lodzie jest woda, pod sniegiem i chyba znowu nici z wedkowania , jak zwykle , kiedy mi pasuje to pogoda nie taka  to sa zlosliwosci losu wedkarza. Tesknie za sloneczkiem i warkotem silnika, no i moje voblerki leza takie samotne w skrzynce az mi ich szkoda Tyle krzyku bylo o ociepleniu klimatu i co sie ztym stalo? Byloby calkiem fajnie jak bysmy mogli lowic caly roczek.
          to tylko troche wspomnien.

 95 
 : Styczeñ 04, 2011, 16:08:36 
Zaczêty przez beata - Nowe: wys³ane przez beata

Moje wiertelko wierci dziurki slicznie , tylko nie w tych miejscach gdzie sa rybki  Smutny Smutny,szkoda)
Sylwestrowe przedpoludnie i dzisiejszy ranek i nic pusto ,ani jednego szczupaczka.Nie wiem moze probowalam za blisko brzegu najglebiej bylo3,5m na echosadzie nie pokazywalo ryb .Na glebokiej wodzie jeszcze nie sprawdzalam na lodzie pod sniegiem jest mokro dosc nieprzyjemne uczucie i chyba mialam troche cykora zeby isc dalej na wode , a zreszta zeby dojsc do jeziora to okolo 100m w sniegu po kolanach no caly sprzet ,,,, to naprawde dobry trening , wcale nie czuc zimna dzisiaj pochmurno i wieje tem  minus3st.Chyba nastepny wypad bedzie kolo niedzieli ,to moze bedzie lepiej jeszcze sie nie poddaje zobaczymy.Tylko gozej z plotkami ledwo dychaja w prysznicu.

 96 
 : Styczeñ 03, 2011, 19:02:31 
Zaczêty przez beata - Nowe: wys³ane przez beata
PRZEPISY I POGADUSZKI PRZY KUCHENCE. Szok

 97 
 : Styczeñ 03, 2011, 18:59:07 
Zaczêty przez beata - Nowe: wys³ane przez beata
 Dzieki za zyczenia , oczywiscie zycze tez pomyslnosci i wszystkiego Naj , Naj , Naj .
Odnosnie kacika pitraszenia to zgadzam sie z Toba w stu procentach , lubie smacznie jadac.
Mysle ze duzo kolegow po kiju tez lubi smaczne jedzenie , a od Ciebie napewno mozemy duzo sie nauczyc . Jutro zaczne myslec nad smacznymi przepisami i postaram sie zainteresowac Szwedzka kuchnia, niektore dania maja naprawde smaczne. Ale nasze wspolne gotowanie napewno zaczniemy od szczupaka zlowionego jutro. Jesli masz pomysl jak go przyzadzic to napisz , a ja napisze jak smakowal hi, bo jutro ide zobaczyc , czy lod jeszcze mnie utrzyma. Szok Szok

 98 
 : Grudzieñ 30, 2010, 20:33:08 
Zaczêty przez beata - Nowe: wys³ane przez wlodi
Z OKAZJI NADCHODZ¡CEGO  NOWEGO ROKU ¯YCZÊ TOBIE  BEATO ZÊBACZA CO NAJMIEJ 1.40 CM ALE ZOSTAW TEZ COS I DLA MNIE!!!.A TAK NA POWAZNIE TO ZYCZE ZDRÓWKA I POMYSLNOSCI WSZELAKIEJ ORAZ ABYSMY JAK NAJCZESCIEJ MOGLI KORZYSTAC Z TWOJEJ GOSCINY.A JAK TAM BEDZIEMI I CZAS POZWOLI  JAK NIE ZAPOMNE TO POGOTUJEMY RAZEM MAM JUZ DLA CIEBIE KILKA PRZEPISÓW CZE¦C PODESLE CI NA EMAILA A CZE¦Æ DO TESTOWANIA U CIEBIE .PRZYGOTUJ MI TEZ KILKA TRADYCYJNYCH SZWECKICH PRZEPISÓW BO JAK WIESZ PITRASZÊ ZAWODOWO I BEDZIE TO DLA MNIE FAJNE DOSWIADCZENIE. ACHA I OBY DO WIOSNY!!!W£ODEKA MOZE BY TAK POWYMIENIAC SIE PRZEPISAMI NA FORUM I STWORZYC JAKIS K¡CIK KULINARNY WSZAK NIE SAMI FACECI U CIEBIE £OWIA ,A I CI Z CHECIA COS DOBREGO BY SPRÓBOWALI !!!???

 99 
 : Grudzieñ 30, 2010, 16:33:38 
Zaczêty przez beata - Nowe: wys³ane przez beata
 To tak dla zabawy , ale balam sie zeby gumki i nie zjedli Chichot Chichot
     
Chyba bedzie maly problemik jak moi domownicy wroca , ale  jakos to bedzie.
Dostalam od Mikolaja calkiem fajne wiertelko , ktore nawet zrobilo dziurke w lodzie , fajnie.
Czasu troche malo , dzien jest bardzo krotki no i pracowac trzeba , no ale to na marginesie.
Na jeziorach jest duzo  sniegu ,lod okolo 40cm ,ciezko sie po nim  chodzi , ale sie udalo plotki sa.!!!! Co prawda narazie w prysznicu ,ale sa .Moge z nich skozystac dopiero w wtorek mam nadzieje ze przezyja , jesli nie to i moja rybka w akfarium tez nie bedzie miala sie dobrze , bo pozyczyla swoja pompke.Wiem ze  cel uswieca srodki ,ale szkoda rybki juz taka duza.
Niewiele czasu mi zostalo na zlowienie okaza w tym starym roku , ale sie postaram. Chodzi mi po glowie taki 1,40cm no i wagi ponad 13kg. ,jesli mi sie uda to dalej lowie zebacze , bo poprzeczke zawsze mozna podniesc. he
Nikt nie lowi pod lodem Co?? , jest naprawde przyjemnie jakies pitnascie minut , no ale to dla wytwalych .

 100 
 : Grudzieñ 18, 2010, 14:04:57 
Zaczêty przez beata - Nowe: wys³ane przez beata
Witam w sobotni zimny dzionek , minus 5 pada snieg i wieje, ale to mi nie przeszkodzilo zeby wyskoczyc na chwile i rozejrzec sie za swiezom rybka na wigilijny stol.
Co prawda karp to nie jest , do szczupaka tez nie podobne ale pewnie bedzie pyszne w wigilijna kolacje.
        Wiatr przewial mnie do kosci i mysle ze te trzy sztuki mam starcza ,a jesli je zjem do wigilij to pojade po nastepne. Spoko Spoko

  Wszystkim odwiedzajacym ta strone , znajomym i  nieznajomym zycze :
     WESOLYCH SPOKOJNYCH SWIAT.MILEJ RODZINNEJ ATMOSFERY I OCZYWISCIE PYSZNEJ RYBKI NA STOLE.  
 
 Tamte rybki juz zjelismy , to trzebabylo zlowic nowe.

Strony: 1 ... 8 9 [10]
Powered by SMF 1.1.11 | SMF © 2006-2008, Simple Machines LLC | Sitemap

Polityka cookies
Darmowe Fora | Darmowe Forum

fallcraft pilsudskiegodietricha nighmare typer sanguisregum