Szczupakowe forum
Grudzieñ 22, 2024, 09:53:11 *
Witamy, Go¶æ. Zaloguj siê lub zarejestruj.

Zaloguj siê podaj±c nazwê u¿ytkownika, has³o i d³ugo¶æ sesji
Aktualno¶ci: #####     KONKURS     #####
 
   Strona g³ówna   Pomoc Szukaj Zaloguj siê Rejestracja  
Strony: 1 ... 7 8 [9] 10
 81 
 : Kwiecieñ 06, 2011, 21:16:45 
Zaczêty przez beata - Nowe: wys³ane przez jaca
Kurka, jak ja Tobie zazdroszcze 

 82 
 : Kwiecieñ 05, 2011, 20:15:47 
Zaczêty przez beata - Nowe: wys³ane przez wlodi
Jak tam pogoda????Widaæ juz jakie¶ oznaki wiosny?Co?

 83 
 : Marzec 10, 2011, 08:14:29 
Zaczêty przez beata - Nowe: wys³ane przez beata
http://www.youtube.com/watch?v=ygtBxhFc24A 

http://www.youtube.com/watch?v=xR6V9AWW0AQ&mode=related&search=


http://www.youtube.com/watch?v=GPAfS6meT2M

 84 
 : Marzec 05, 2011, 15:59:45 
Zaczêty przez beata - Nowe: wys³ane przez wlodi
Ps  temperatura piekarnika powinna wynosiæ oko³o 180 stopni (przepis na pier¶ ;( faszerowan±) Spoko

 85 
 : Marzec 05, 2011, 15:55:07 
Zaczêty przez beata - Nowe: wys³ane przez wlodi
Zgodnie z obietnica przesy³am kolejn± porcje przepisów.Pierwszy z nich to warzywa w sosie ¶mietanowym:A wiêc po kolei Na patelni rozpuszczamy spory kawa³ek mas³a nastêpnie dodajemy pokrojony w paski czosnek i czekamy a¿  siê lekko zrumieni nastêpnie go wyjmujemy i w jego miejsce dajemy pokrojony w kostkê boczek  najlepiej [wêdzony gotowany]po uzyskaniu  skwarek dodajemy mieszankê warzywn± najlepiej;marchewka,kalafior, broku³a ca³o¶æ solimy zmniejszamy lekko p³omieñ mo¿emy cykn±æ trochê wody gotujemy ,a gdy warzywa s± jeszcze aldente dodajemy ¶mietany ,któr± uprzednio solimy aby siê nie zwa¿y³a mieszaj±c od czasu do czasy czekamy az ¶mietana zgêstnieje i odparuje.Ca³o¶æ podajemy z makaronem.Ps czosnek o którym pisa³em na pocz±tku wraca zpowrotem w momencie dodawania warzyw.  Osobi¶cie bardzo lubiê ten przepis bo jest bardzo prosty i naprawdê smaczny.Podobnie rzecz ma siê z ³ososiem którego przyrz±dzam nastêpuj±co        ;Po rozpuszczeniu na patelni mas³a dodaje pokrojon± na paski cebulê i trochê czosnku gdy cebula siê ju¿ lekko zrumieni dodaje kawa³ki ³ososia[ po dodaniu skrapiam go sokiem z cytryny] oliwki zielone i czarne, kapary ca³o¶æ mieszam i dos³ownie po kilku minutach zalewam ¶mietan± gdy ta zgêstnieje doprawiam sol± ,pieprzem,i dodajê do makaronu ca³o¶æ jest niezwykle prosta w wykonaniu i przy kieliszku dobrego bia³ego wina smakuje wybornie.Do tej potrawê najlepiej nadaje siê makaron typu wst±¿ki.   Trzeci± moj± propozycja bêd± piersi kurczaka faszerowane mozarell± i szpinakiem;Na pocz±tek bierzemy pier¶ kurczaka lekko j± ubijamy t³uczkiem ,a nastêpnie wycinamy w niej kieszonkê ,w której pó¿niej umie¶cimy farsz .Pier¶ mo¿emy lekko natrzeæ sol± i granulowanym czosnkiem,nastêpnie  zabieramy siê za farsz;je¶li mamy do dyspozycji swie¿y szpinak to gotujemy go dos³ownie 5 min a nastêpnie wrzucamy na patelnie gdzie uprzednio rozpu¶cilismy mase³ko dodajemy pokrojon± w kostki mozarellê a gdy ta siê rozpu¶ci ³yszkê albo dwie ¶mietany.Czekamy jeszcze chwilê i tak powsta³y farsz wk³adamy do uprzednio zrobionych kieszonek ca³o¶æ zepniemy  za pomoc± wyka³aczek.Wk³adamy do piekarnika i po oko³o 40 minutach mamy gotowe.[Je¶li dysponujemy szpinakiem mro¿onym to rozpuszczamy go tylko na patelni reszta bez zmian] Z chêci± do³±czy³ bym do opisanych przepisów fotki ale za cholerê nie mogê ich wys³aæ mo¿e pó¿niej siê uda wszystkim ¿yczê smacznego !!!no i nadmieniê tutaj nie¶mia³o ¿e do wiosny coraz bli¿ej Powodzenia cdn....

 86 
 : Luty 07, 2011, 05:47:02 
Zaczêty przez beata - Nowe: wys³ane przez beata
Krzysiu mówi³ ¿e szczupak faszerowany nie bardzo wyszed³ : oto przepis : szczupaka zmieliæ w maszynce( filet mo¿e byæ z skór±) - dodaæ  koperek zielony ( te¿ zmieliæ razem z szczupakiem) - dadaæ bu³kê such± namoczon± w mleku ( 1- 2 bu³ki na 2 kg miêsa) - te¿ mielimy, dodaæ do tego cebulê ( 2 - 3  sztuki) usma¿one na ma¶le na patelni - (usma¿one te¿ mielimy w maszynce razem z mas³em) . Do tak zmielonej masy dodajemy surowe jajko - 2- 3 sztuki i wyrabiamy  na jednolit± masê dodaj±c sól i pieprz do smaku. Bierzemy lniane p³utno  ( poszewka na poduszkê lub ¶cierka ) i nak³adamy walec z szczupak  do ¶rodka, zawijamy p³utnem i obwi±zujemy nici± ( dratwa lub sznurek - byle nie by³ sztuczny). Tak otrzymany wa³ek gotujemy w wywarze.

Wywar : woda( 3 - 5 L) + seler ( 1 du¿y)+ pietruszka korzeñ ( 2- 3 sztuki) + marchewka ( 5 -6 du¿ych) + cebula ( 1 du¿a) + 1 por  + ryba ( krêgos³upy z szczupaka + p³etwy - im wiêcej tym lepiej) . Zamiast ryby - mo¿na dodaæ wywar rybny w kostkach - gorszy wariant. Do tego - sól + pieprz ( ziarnka) + listek laurowy. Gotowaæ oko³o godziny najmniej. Wywar przecedziæ - aby zosta³ sam wywar. Uzupe³niæ wod± - i w tym wywarze gotowaæ zawiniêt± rybê  przez oko³o godzinê ( zale¿y od grubo¶ci wa³ka szczupaka). Wyj±æ  z wywaru, zostawiæ oby ostygn±³ - gdy jest zimny - rozwin±æ z p³utna. Mo¿na tak wykonanego faszerowanego szczupaka zamroziæ i sukcesywnie wyjmowaæ po kawa³ku do jedzenia po rozmro¿eniu.( w lodówce mo¿e le¿eæ do tygodnia rozmro¿ony)Najlepszy jest z sosem czosnkowym.Sam osobi¶cie gotujê wiêksz± ilo¶æ i mro¿ê - bo jednak jest to pacoch³onne. W jednym wywarze mo¿na gotowaæ kilka porcji.

¯yczê smacznego i pozdrawiam

 87 
 : Styczeñ 18, 2011, 09:30:02 
Zaczêty przez beata - Nowe: wys³ane przez beata
 Dobre pytanie , sumy ?!!! nie mozesz spytac o liny byloby mi latwiej odpowiedziec, bo sa i to duze.
Z gruntu na rasowke wyjelam raz takie cos male co bylo podobne do suma , ale to mialo 15cm.i to tylko raz. Kolega twierdzil ze mial (zaczep) sumowy , cala zylka wyjechala ze szpuli i zrobilo pstryk  i tyle mi wiadomo o sumach . Tutejsi wedkarze nic tez nie wiedza onich tak wiec jest to zagadka. Ale z drugiej strony tubylcy nie posiadaja zbyt duzej wiedzy o stanie ryb w tym jeziorze , pamietam jak pokazalam im liny ktore zlowilam z gruntu , to nie wiedzieli jakie to ryby,phi...
RYBKI MIESZKAJACE W LÖNERN TO . SZCZUPAK , LIN , OKON , SANDACZ no i oczywiscie plotki to sa te gatunki ktore ja wyjelam ,a o innych niewiele mi wiadomo.
Zawsze mozesz sprawdzic. os.
Zapomnialam o mietusach jeden mi sie trafil 1,5kg ale ja nie wiem jak sie je lowi i na co . Tubylcy opowiadaja ze kiedys lowili je na kosze w okresie tarla pod lodem , szkoda.
Moj wczorajszy wypad uratowal obiad


 88 
 : Styczeñ 16, 2011, 19:34:07 
Zaczêty przez beata - Nowe: wys³ane przez wlodi
Beato ,a ja tak  z ciekawo¶ci siê zapytam bo wcze¶niej jako¶ nie by³o okazji ¿yj± jakie¶ sumy w Lonnen ???Widzia³em u ciebie na stronie 1 fotkê i stad to pytanko,pozdrawiam i wkrótce do¶lê przepisy na jakie¶ frykasy a mo¿e i uda sie i fotki podes³aæ.

 89 
 : Styczeñ 16, 2011, 08:42:12 
Zaczêty przez beata - Nowe: wys³ane przez beata
Dzieki , dzieki za zyczenia .Oczywiscie wzajemnie.
Kochana zima , nie skapi nam swoich darow.
 MY SIE ZIMY NIE BOIMY I GRILA SOBIE ROBIMY Chichot Z politowaniem

 90 
 : Styczeñ 12, 2011, 21:57:03 
Zaczêty przez beata - Nowe: wys³ane przez jaca
¯yczê Tobie i Twojej rodzinie by ten rok by³ rokiem nie tylko zdrowym i szczê¶liwym ale by w tym roku spe³ni³y siê Twoje marzenia. ¯yczê 1,40m :-))

Strony: 1 ... 7 8 [9] 10
Powered by SMF 1.1.11 | SMF © 2006-2008, Simple Machines LLC | Sitemap

Polityka cookies
Darmowe Fora | Darmowe Forum

nighmare newhistory articz typer niire