Szczupakowe forum
Grudzieñ 22, 2024, 09:26:24 *
Witamy, Go¶æ. Zaloguj siê lub zarejestruj.

Zaloguj siê podaj±c nazwê u¿ytkownika, has³o i d³ugo¶æ sesji
Aktualno¶ci: #####     Szwedzkieryby      #####
 
  Strona g³ówna Pomoc Szukaj Zaloguj siê Rejestracja  
  Poka¿ wiadomo¶ci
Strony: [1]
1  Kategoria ogólna / Chat / Odp: nowe rybki : Czerwiec 22, 2011, 20:19:48
Fajny fajny ten szczupak by³ chyba prawie tak du¿y jak on brawo !!! A tak z innej beczki ³owicie co¶ bo ostatnio cicho tu troszeczkê???
2  Kategoria ogólna / Chat / Odp: nowe rybki : Kwiecieñ 17, 2011, 09:08:36
Widzia³em sprzêty Beaty plecionkê ma nawiniêt± mega grub± wiêc szczupaka by¶cie wytargali bez problemów.W po³udniowej czê¶ci Szwecji wystêpuj± sumy  nie ma ich mo¿e zbyt wiele ale za to s± ogromne i dlatego my¶lê ¿e w naszym jeziorku mo¿e na nas czekaæ mi³a niespodzianka.
3  Kategoria ogólna / Chat / Odp: nowe rybki : Kwiecieñ 05, 2011, 20:15:47
Jak tam pogoda????Widaæ juz jakie¶ oznaki wiosny?Co?
4  Kategoria ogólna / Chat / Odp: RAZEM GOTUJEMY PYSZNIE : Marzec 05, 2011, 15:59:45
Ps  temperatura piekarnika powinna wynosiæ oko³o 180 stopni (przepis na pier¶ ;( faszerowan±) Spoko
5  Kategoria ogólna / Chat / Odp: RAZEM GOTUJEMY PYSZNIE : Marzec 05, 2011, 15:55:07
Zgodnie z obietnica przesy³am kolejn± porcje przepisów.Pierwszy z nich to warzywa w sosie ¶mietanowym:A wiêc po kolei Na patelni rozpuszczamy spory kawa³ek mas³a nastêpnie dodajemy pokrojony w paski czosnek i czekamy a¿  siê lekko zrumieni nastêpnie go wyjmujemy i w jego miejsce dajemy pokrojony w kostkê boczek  najlepiej [wêdzony gotowany]po uzyskaniu  skwarek dodajemy mieszankê warzywn± najlepiej;marchewka,kalafior, broku³a ca³o¶æ solimy zmniejszamy lekko p³omieñ mo¿emy cykn±æ trochê wody gotujemy ,a gdy warzywa s± jeszcze aldente dodajemy ¶mietany ,któr± uprzednio solimy aby siê nie zwa¿y³a mieszaj±c od czasu do czasy czekamy az ¶mietana zgêstnieje i odparuje.Ca³o¶æ podajemy z makaronem.Ps czosnek o którym pisa³em na pocz±tku wraca zpowrotem w momencie dodawania warzyw.  Osobi¶cie bardzo lubiê ten przepis bo jest bardzo prosty i naprawdê smaczny.Podobnie rzecz ma siê z ³ososiem którego przyrz±dzam nastêpuj±co        ;Po rozpuszczeniu na patelni mas³a dodaje pokrojon± na paski cebulê i trochê czosnku gdy cebula siê ju¿ lekko zrumieni dodaje kawa³ki ³ososia[ po dodaniu skrapiam go sokiem z cytryny] oliwki zielone i czarne, kapary ca³o¶æ mieszam i dos³ownie po kilku minutach zalewam ¶mietan± gdy ta zgêstnieje doprawiam sol± ,pieprzem,i dodajê do makaronu ca³o¶æ jest niezwykle prosta w wykonaniu i przy kieliszku dobrego bia³ego wina smakuje wybornie.Do tej potrawê najlepiej nadaje siê makaron typu wst±¿ki.   Trzeci± moj± propozycja bêd± piersi kurczaka faszerowane mozarell± i szpinakiem;Na pocz±tek bierzemy pier¶ kurczaka lekko j± ubijamy t³uczkiem ,a nastêpnie wycinamy w niej kieszonkê ,w której pó¿niej umie¶cimy farsz .Pier¶ mo¿emy lekko natrzeæ sol± i granulowanym czosnkiem,nastêpnie  zabieramy siê za farsz;je¶li mamy do dyspozycji swie¿y szpinak to gotujemy go dos³ownie 5 min a nastêpnie wrzucamy na patelnie gdzie uprzednio rozpu¶cilismy mase³ko dodajemy pokrojon± w kostki mozarellê a gdy ta siê rozpu¶ci ³yszkê albo dwie ¶mietany.Czekamy jeszcze chwilê i tak powsta³y farsz wk³adamy do uprzednio zrobionych kieszonek ca³o¶æ zepniemy  za pomoc± wyka³aczek.Wk³adamy do piekarnika i po oko³o 40 minutach mamy gotowe.[Je¶li dysponujemy szpinakiem mro¿onym to rozpuszczamy go tylko na patelni reszta bez zmian] Z chêci± do³±czy³ bym do opisanych przepisów fotki ale za cholerê nie mogê ich wys³aæ mo¿e pó¿niej siê uda wszystkim ¿yczê smacznego !!!no i nadmieniê tutaj nie¶mia³o ¿e do wiosny coraz bli¿ej Powodzenia cdn....
6  Kategoria ogólna / Chat / Odp: nowe rybki : Styczeñ 16, 2011, 19:34:07
Beato ,a ja tak  z ciekawo¶ci siê zapytam bo wcze¶niej jako¶ nie by³o okazji ¿yj± jakie¶ sumy w Lonnen ???Widzia³em u ciebie na stronie 1 fotkê i stad to pytanko,pozdrawiam i wkrótce do¶lê przepisy na jakie¶ frykasy a mo¿e i uda sie i fotki podes³aæ.
7  Kategoria ogólna / Chat / Odp: RAZEM GOTUJEMY PYSZNIE : Styczeñ 12, 2011, 20:02:17
No no Beato widzê ze siê   postara³a¶ wiêc i mi nie pozostaje nic innego jak podrzuciæ tu gar¶æ przepisów i obiecaæ ze jak tylko bêde mia³ wiêcej czasu dodam ich jeszcze wiêcej .Na pocz±tku chcia³ bym wam zaproponowaæ nieco inne przygotowanie rybki [szczupaka]ale z powodzeniem mo¿e byæ inna na grila .Po oczyszczeniu skrapiam rybkê obficie sokiem z cytryny nastêpnie dajê do ¶rodka mas³o i oczywi¶cie koperek ca³o¶æ zawijam w foliê aluminiowa k³adziemy na grila i po oko³o 20 min  gotowe .Nie zapominamy oczywi¶cie o przyprawach [sól pieprz]Mo¿na dodaæ czosnek jak kto¶ lubi ja piekê go osobno w ³upinkach a powsta³a paste smaruje na chleb.    Teraz szybki i prosty przepis na ¿eberka marnowane .Sk³adniki sosu  sos s³odko ostry chili pewni bêdzie to taki sam jaki opisywa³a¶ we wcze¶niejszych swoich przepisach,¿urawina ,sos sojowy.proporcje sosu na 2 czê¶ci sosu chili 1 czê¶æ ¿urawiny i 1 czê¶æ sosu sojowego do tak zmieszanego dodajemy ¿eberka które oczywi¶cie solimy i posypujemy pieprzem .Ca³o¶æ l±duje na 24 godziny w lodówce  w rêkawie do pieczenia  {torba}gdzie siê maceruje .Nastêpnie  ca³o¶æ do piekarnika   i pieczemy w temp oko³o 180 stopni .oko³o 40 min i powinno byæ gotowe.      Nale¶niki z farszem Rybnym: wymieszaæ piwo lub gazowan± wodê z jajkiem, m±k± i odrobin± soli,usma¿yæ nale¶niki.Bêd± chrupi±ce. Mo¿na te¿ na mleku.Do farszu dodajemy wêdzon± t³ust± rybê obran± z o¶ci i pokrojon± na drobno ( mo¿e byæ sama makrela, nie polecam ³ososia bo bêdzie za suchy), dodajemy surowe jajko, ³y¿kê kwa¶nej ¶mietany, szczyptê pieprzu, posiekany koperek.Zawijamy nale¶niki z farszem i sma¿ymy. Podajemy ze ¶mietan± ( lub bez) i z kuflem zimnego piwa.   No to by by³o na tyle ,ale ju¿ czekaj± kolejne przepisy miedzy innymi piersi kurczaka faszerowane szpinakiem i mozarell± ,które pode¶lê wkrótce pozdrawiam serdecznie W³odek no i oczywi¶cie w razie pytañ ¶mia³o.
8  Kategoria ogólna / Chat / Odp: nowe rybki : Grudzieñ 30, 2010, 20:33:08
Z OKAZJI NADCHODZ¡CEGO  NOWEGO ROKU ¯YCZÊ TOBIE  BEATO ZÊBACZA CO NAJMIEJ 1.40 CM ALE ZOSTAW TEZ COS I DLA MNIE!!!.A TAK NA POWAZNIE TO ZYCZE ZDRÓWKA I POMYSLNOSCI WSZELAKIEJ ORAZ ABYSMY JAK NAJCZESCIEJ MOGLI KORZYSTAC Z TWOJEJ GOSCINY.A JAK TAM BEDZIEMI I CZAS POZWOLI  JAK NIE ZAPOMNE TO POGOTUJEMY RAZEM MAM JUZ DLA CIEBIE KILKA PRZEPISÓW CZE¦C PODESLE CI NA EMAILA A CZE¦Æ DO TESTOWANIA U CIEBIE .PRZYGOTUJ MI TEZ KILKA TRADYCYJNYCH SZWECKICH PRZEPISÓW BO JAK WIESZ PITRASZÊ ZAWODOWO I BEDZIE TO DLA MNIE FAJNE DOSWIADCZENIE. ACHA I OBY DO WIOSNY!!!W£ODEKA MOZE BY TAK POWYMIENIAC SIE PRZEPISAMI NA FORUM I STWORZYC JAKIS K¡CIK KULINARNY WSZAK NIE SAMI FACECI U CIEBIE £OWIA ,A I CI Z CHECIA COS DOBREGO BY SPRÓBOWALI !!!???
9  Kategoria ogólna / Chat / Odp: nowe rybki : Listopad 28, 2010, 22:04:39
No NO!!!! ,ale was zasypa³o teraz to tylko kulig jaki¶ wypada³o by zorganizowaæ.A rybki niech rosn± jak najwiêksze i oby by³y chêtne do  wspó³pracy na wiosnê.Pozdrawiam ciê Beato bardzo serdecznie i ca³± nasz± wêdkarsk± braæ z Polski i nie tylko ,która korzysta³a z twojej przemi³ej go¶ciny.W³odek
10  Kategoria ogólna / Chat / Odp: nowe rybki : Listopad 09, 2010, 22:15:39
O kurcze widzê ¿e tu u was Beatko zima zapanowa³a chyba ???cisza w eterze jak makiem zasia³!!!
11  Kategoria ogólna / Chat / Odp: nowe rybki : Czerwiec 08, 2010, 21:09:29
Piêknie ,Piêknie !!!! Ledwo miesi±c up³yn±³ odk±d  go¶cili¶my u ciebie ,a ja ju¿  têsknie za Szwecja i planuje nastêpny wypad.Mam nadzieje ¿e ju¿ siê trochê ociepli³o  bo pocz±tek maja brrrr przywita³ nas  tem -5 Same Serdeczno¶ci dla ciebie ,a  ka¿demu kto tu bedzie zagl±da³ z czystym sumieniem polecam pobyt u Beaty nie bêdzie ¿a³owa³ i na pewno do nie wróci  pozdrawiam  raz jeszcze i mam nadzieje ¿e zobaczymy sie Jesieni± W³odek!!!!
Strony: [1]
Powered by SMF 1.1.11 | SMF © 2006-2008, Simple Machines LLC | Sitemap

Polityka cookies
Darmowe Fora | Darmowe Forum

dogzer-pbf newhistory typer articz niire